Üdvözöljük a digitális megújulás weboldalon!

Ön is szeretné hivatalos ügyeit gyorsabban intézni?

Szívesen venne igénybe elektronikus szolgáltatásokat a személyes sorban állás helyett?

E kérdésekre minden magyar állampolgár igennel válaszolna, de a világ számos országában is ezeket a kérdéseket teszik fel, és kínálnak rá megoldási lehetőségeket. Magyarországon a közigazgatás és a közszolgáltatás fejlesztése már évek óta zajlik, azonban ezek a fejlesztések nem minden esetben jutnak közvetlenül a lakosság tudomására.  

Tudta-e azt például, hogy a magyar közigazgatásban számtalan különálló szakrendszer működik, és az Ön ügyintézése korábban azért vett több időt igénybe, mert ezek a szakrendszerek nem voltak közvetlenül összekapcsolva? A problémát egy Központi Kormányzati Szolgáltatás Busz (KKSZB) elnevezésű informatikai fejlesztés oldotta meg. A fogalommal korábban kevesen találkoztak, pedig fontos tudni, hogy ez a rendszer az ügyintézők és a lakosság számára is kényelmesebb ügyintézést biztosít, még akkor is, ha ügyintézés közben fogalmunk sincs arról, hogy az említett fejlesztést vettük igénybe. És ez csupán egy példa a sok közül.

A 2014–2020 közötti időszakban számos ehhez hasonló informatikai fejlesztés valósult meg, amely mindannyiunk életét megkönnyítette az ügyintézések során.  A közigazgatás digitális megújulásának hatására egyszerűsödött az egyablakos ügyintézés, nőtt a kormányablakoknál, illetve elektronikusan, akár otthonról vagy mobiltelefontól elintézhető ügyek száma, csökkentek az adminisztratív terhek. Az idő- és költségmegtakarítás mellett megnövekedett az elektronikus ügyintézési felületek és megoldások száma, továbbá új és korszerű e-közigazgatási szolgáltatások kerültek kialakításra.

Honlapunk átfogó képet kíván nyújtani az európai uniós forrásból megvalósuló digitális fejlesztések célkitűzéseiről, programjairól és eddig elért eredményeiről, melynek köszönhetően látogatóink értékes és közérthető információkat szerezhetnek arról, hogyan könnyítik és egyszerűsítik a lakosság és a vállalkozások mindennapjait megvalósított fejlesztéseink.

Közigazgatás– és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program Irányító Hatóság